Blog

Προστάτεψε το site σου με reCAPCHA

Προστάτεψε το site σου με reCAPCHA

Προστάτεψε το site σου με reCAPCHA


Κάθε webmaster μισεί τo spamming και τα bots και αυτό γιατί μπορούν να ρίξουν την ποιότητα ενός site, να κάνουν παρεμβολές στην επίδοσή του ή ακόμα και να “εισβάλλουν” στις φόρμες και στα σχόλια.
Ποιος είναι ο τρόπος λοιπόν να τα αποφύγεις; reCAPTCHA είναι η απάντηση.

Το Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart ή πολύ απλά CAPTCHA, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μπλοκάρεις τα bots και να αποφύγεις το spamming στη σελίδα σου και ευτυχώς, δεν είναι δύσκολο να το εγκασταστήσεις.

Βέβαια, έχει ένα μειονέκτημα. Ο χρήστης χρειάζεται να γράψει αυτό που ζητάει το CAPTCHA, ώστε να ταυτοποιηθεί ότι δεν είναι ρομπότ και αυτό είναι αρκετά χρονοβόρο. Για να περιορίσει λοιπόν το πρόβλημα αυτό η Google, έκανε πραγματικότητα το 2009 το reCAPTCHA.

Το πλεονέκτημα του reCAPTCHA έναντι των άλλων CAPTCHA είναι ότι δε χρειάζεται ο χρήστης να μπει στη διαδικασία να γράψει κάποιο κείμενο. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να κλικάρει στο σχετικό πεδίο ώστε να επιβεβαιώσει ότι… είναι άνθρωπος και όχι bot.
Αν το reCAPTCHA καταλάβει κάτι περίεργο, μπορεί εκτός από αυτό το “κλικ” στο σχετικό πλαίσιο, να ζητήσει να αναγνωρίσει ο χρήστης μερικές εικόνες. Για παράδειγμα, θέτει μια ερώτηση όπως “σε ποια από αυτές τις εικόνες βλέπετε πινακίδα” και ο χρήστης επιλέγει ανάλογα.

Το reCAPTCHA έχει γίνει πλέον ένα σημαντικό κομμάτι για κάθε site που θέλει να είναι ασφαλές και προστατευμένο. Αν λοιπόν δεν το έχεις ακόμα, ώρα να το εγκαταστήσεις!

Πλεονεκτήματα του reCAPTCHA

Μπορεί αρκετοί χρήστες να θεωρούν ότι το reCAPTCHA είναι μια περιττή και ίσως ενοχλητική διαδικασία, ωστόσο έχει πλεονεκτήματα για τους webmasters και συγκεκριμένα:

– Βοηθά στο διαχωρισμό της ψεύτικης από την πραγματική επισκεψιμότητα
– Είναι εύκολο στην επίλυση και άρα δεν κάνει κακό στην επισκεψιμότητα
– Βοηθάει να μπλοκαριστούν τα spams

Αν έχεις ήδη μεγάλη επισκεψιμότητα και αρκετά spam σχόλια, το να βάλεις reCAPTCHA στο site σου θα σε βοηθήσει πολύ.
Θα σου συνιστούσαμε να το εγκαταστήσεις σε σημαντικά σημεία όπως την σελίδα login, τις φόρμες επικοινωνίας, τα σχόλια κλπ.

Εγκαθιστώντας το reCAPTCHA στο site σου

Τώρα που ξέρεις στα σίγουρα ότι χρειάζεσαι reCAPTCHA, θα σου πούμε πόσο απλά μπορείς να το εγκαταστήσεις. Αν και υπάρχουν πολλές λύσεις CAPTCHA εκεί έξω, καμία από αυτές δεν είναι τόσο καλή όσο το reCAPTCHA. Όχι μόνο είναι πιο εύχρηστο, αλλά είναι και το πιο καλαίσθητο.

Να λοιπόν τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις για να βάλεις reCAPTCHA στη σελίδα σου.

1. Μπες στη σελίδα reCAPTCHA

reCAPTHCA page

Αυτό είναι το πιο απλό βήμα. Μπες στη σελίδα reCAPTCHA και κλίκαρε στο “Admin Console” στο πάνω μέρος. Θα σου εμφανιστεί η επόμενη οθόνη. Εκεί, θα χρειαστεί να βάλεις το site σου (πχ hostplus.eu) και ένα label (πχ login page, σχόλια). Μόλις θα έχεις δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στα πεδία, πάτησε το “Register”.

Αν εγγραφείς επιτυχώς, θα σου δοθεί ένα Secret Key και ένα Site Key. Θα τα χρειαστείς αργότερα!

2. Βάλε το script στο site σου

Για να βάλεις το script του reCAPTCHA στο site σου, βάλε την παρακάτω γραμμή κώδικα στα <head> tags.

<script src=’https://www.google.com/recaptcha/api.js’></script>

Aυτός ο κώδικας πρέπει να μπει σε όλες τις σελίδες που θέλεις να υπάρχει CAPTCHA.

3. Πρόσθεσε το CAPTCHA στο site σου

Γράψε την παρακάτω γραμμή κώδικα στο σημείο κάθε σελίδας που θες να εμφανίζεται το CAPTCHA.

<div class=”g-recaptcha” data-sitekey=”Το site σου”></div>

Σε αυτή τη γραμμή κώδικα, πρέπει να βάλεις το site key που αναφέραμε στο βήμα 1.

Σημαντική σημείωση

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το CAPTCHA μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο εφόσον το site σου μπορεί να “διαβάσει” τις απαντήσεις που δίνουν οι χρήστες ή τα bots, ώστε να επιτρέψει και να αποτρέψει ενέργειες, αντίστοιχα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το καταφέρεις αυτό, αλλά εξαρτάται από τη δομή του site σου. Αν έχεις WordPress ή Joomla, είναι πολύ πιο εύκολο, χάρη στα πολλά σχετικά plugins που είναι διαθέσιμα.

Καταλήγοντας

Αν και το reCAPTCHA δεν είναι το μόνο μέτρο που πρέπει να πάρεις για να είναι το site σου ασφαλές, σίγουρα αποτελεί έναν απαραίτητο εργαλείο που δεν πρέπει να αγνοήσεις!
Εγκατάστησέ το πανεύκολα σήμερα κιόλας.

Related Articles

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
24 / 7 / 365

ΤΗΛΕΦΩΝΟ
210 300 1234

ΚΙΝΗΤΟ
6936 57 27 28

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35